Trans-Imex-Logo-Beeldmerk-v01
Kursat Kurtbas, distributiemanager bij Daelmans over de samenwerking met Trans-Imex

‘Fijn familiebedrijf met een
ons-kent-onsgevoel’

Bij Daelmans zijn ze gek op stroopwafels. Maar zeg nou zelf: wie niet? De authentieke smaak van de échte stroopwafel. Heerlijk! In 1904 opende Hermanus Daelmans zijn eerste bakkerij en sindsdien is de Nederlandse stroopwafel wereldwijd een begrip. Miljoenen mensen hebben inmiddels hun tanden gezet in deze overheerlijke koek. De aantallen waarover we het hebben zijn onvoorstelbaar, dus laten we even inzoomen. Inzoomen op de distributie binnen Nederland. Want voordat al deze overheerlijke stroopwafels de toonbank overgaan en uiteindelijk door de consument worden gegeten bij de koffie en thee, gebeurt er veel. Heel veel. En daar komt Trans-Imex in beeld.

Producten extern opslaan? “Liever niet”, zegt distributiemanager Kursat Kurtbas van Daelmans. “Heel simpel: het zijn allemaal extra kosten die je als bedrijf maakt en dat doe je logischerwijs liever niet. Maar Daelmans is de afgelopen jaren met name in export zo enorm gegroeid, dat wij het zelf niet meer kwijt kunnen. Daarnaast ben je afhankelijk van verschillende factoren om je distributie zo goed mogelijk te regelen, maar ook dat loopt wel eens anders. Denk aan beschikbaarheid van containers, maar ook de stijgende houtprijzen zorgen voor een vertraging in bijvoorbeeld verpakkingsmaterialen. Soms heb je daar geen invloed op en moet je vooruitdenken.

Externe opslag
Ondanks de afhankelijkheid van externe factoren mag de productie nooit stilstaan, maar waar laat je in de tussentijd alle producten? Tijdens onze zoektocht naar externe opslag kwamen we in 2018 met deze probleemvraag bij Trans-Imex terecht. Omdat je in de voedselproductie zit, moet je uiterst kritisch zijn. Wij kunnen simpelweg niet zomaar overal onze koeken kwijt. Samen met Paul en Luc hebben we gekeken naar wat de beste warehouse-oplossing is. De samenwerking is binnen no-time uitgegroeid van de opslag van een paar pallets naar duizenden per jaar.

‘Binnen no-time van een paar pallets naar duizenden per jaar’

Oplossingsgericht
Voor elk probleem biedt Trans-Imex voor ons de juiste oplossing. Het is niet dat ze alleen onze probleemvraag oplossen. Ze denken ook verder. Naast de opslag van goederen, worden ook containers verladen en rijden ze ritten voor ons. Als voorbeeld: wij maken bij Daelmans de koeken, maar die moeten nog bij NOMI co-packing verpakt worden. Het enige wat Daelmans doet, is het aanleveren van de koeken. We geven een overzicht van wat we moeten leveren en ophalen en Trans-Imex doet de rest. Zij organiseren alles van A tot Z. Vrachtwagens worden naar NOMI co-packing gebracht en zijn ze klaar? Dan haalt Trans-Imex ze weer op. We weten altijd wat er op een dag gedaan wordt, want aan het einde van de dag ontvang je een overzicht van wat er aan in- en uitslag gebeurt.”

‘Trans-Imex heeft voor elk logistiek probleem de juiste oplossing’

Dat Trans-Imex ook meedenkt blijkt niet alleen uit bovenstaande. “We maken ook samen een transportplanning. Afhankelijk van de drukte bij Daelmans kijken we of onze chauffeurs bezet zijn en anders schakelen we met Trans-Imex. De zomer brengt namelijk nog wel eens planningsproblemen met zich mee en dan huren we bijvoorbeeld drie weken lang Trans-Imex in. Zij komen dan met die oplossing. Heel fijn!

Resultaat
Waarom Trans-Imex en Daelmans zo’n goede match zijn? “We zijn beiden een Brabants familiebedrijf. Niet te formeel én met een gemoedelijke sfeer. Het is een echte ons-kent-ons mentaliteit. De manier hoe Trans-Imex werkt en communiceert past bij ons. Daarnaast is het belangrijk dat je elkaar wilt helpen. Van allebei de kanten. Elkaar gunnen, naar elkaar luisteren en elkaar respecteren. Kortom de communicatie is uitstekend. Elk kwartaal komen we bij elkaar. Wat hebben we nodig? Moeten we alvast ruimte reserveren? Trans-Imex wil wel een forecast. Logisch, want daarop kunnen ze anticiperen. En dat doen ze goed. Zo stagneert de boel niet en kunnen wij blijven groeien.”

Trans-Imex-Logo-Beeldmerk-v01